18 januari 2016

VIOS 1 pakt een punt in derby tegen DSO

Afgelopen zaterdag werd de derby tegen de rivalen uit Klundert gespeeld, al tientallen jaren de meest beladen wedstrijd van een korfbalseizoen, wanneer de twee ploegen bij elkaar in de poule zijn ingedeeld uiteraard. Waar de eerdere ontmoeting tussen beide teams - het was destijds de openingswedstrijd van het zaalseizoen - nog in een niet heel verrassend 11-11 gelijkspel eindigde mocht, gezien de stand op de ranglijst, DSO dit keer toch wel als favoriet bestempeld worden. Dat de wedstrijden tussen de eerste teams van DSO en VIOS bijna altijd op zichzelf staan bleek ook deze editie.

In een gelijk opgaande eerste helft nam DSO met vooral zuivere schoten van grote afstand steeds één of twee punten voorsprong totdat VIOS met een doorloopbal van Conny van Yperen eerst langszij en daarna met een treffer van Sander Bijl brutaal met 5-6 de leiding nam, wat tot aan het rustsignaal zo bleef. DSO kwam vervolgens scherp(er) uit de kleedkamer en boog binnen 7 minuten de 5-6 achterstand om in een 9-7 voorsprong, opnieuw door vooral van ver met scherp te schieten.

VIOS leek in deze fase van de wedstrijd aanvalskracht en -scherpte te ontberen. Alleen Conny kon tegen het rustig verder scorende DSO nog iets terug doen waarbij met nog 11 minuten op de klok en een 12-8 achterstand het er voor VIOS niet heel rooskleurig meer uitzag. 2 doelpunten binnen 1 minuut, gemaakt door Anne Grootenboer, bracht de hoop op een goede afloop zowel binnen als buiten de lijnen weer helemaal terug, zeker nadat de ingevallen Martin vd Ree met een kort schot het gat zelfs verkleinde tot 1 punt.

Terwijl het scorebord, bediend door het thuis spelende DSO, minder dan 2 minuten aangaf probeerde de verdediging van VIOS de bal te veroveren door bewust een vrije bal uit te lokken. De scheidsrechter beoordeelde dit echter zwaar door het geven van een strafworp tegen. Door het benutten hiervan leek de overwinning de Klundertse formatie niet meer te kunnen ontgaan maar opnieuw toonde de oranjewitten uit Willemstad veerkracht. Na eerst gemist te hebben brak Robin van den Hil door en kon door een prima pass van Pike Moerland scoren. Dit bracht DSO in verwarring en het Willemstadse publiek op de banken, een kans op een gelijkspel leek ineens weer mogelijk.

Omdat de klok al geruime tijd aangaf in de laatste minuut van de wedstrijd te zitten riep alles en iedereen met een geel-zwart hart de scheidsrechter op om de wedstrijd af te fluiten maar deze had goed in de gaten gehad dat tijdens de blessurebehandelingen van twee DSO-spelers de klok enige tijd was doorgelopen. Wellicht hierdoor werden de aanvallers van DSO onzeker en won VIOS een rebound na een matig schot waarna een alles-of-niets-aanval van VIOS kon beginnen. Een schot viel maar mistte zijn doel waarna Robin zijn directe tegenstander wederom verraste en doorbrak voor een doorloopbal. Opnieuw kon Pike met een knappe pass bereiken en bij een poging zijn fout goed te maken bracht Robins tegenstander hem met een overtreding uit scoringspositie wat VIOS in de "dying seconds" een strafworp opleverde. Hoe spannend mocht het worden!!

Robin zelf nam zijn verantwoordelijkheid en toonde aan ook onder deze spanning doeltreffend te zijn waarna het stukje oranje-wit op de volgepakte tribunes van sporthal de Niervaert bijna ontplofte. Een moment leek het er nog op dat de scheidsrechter de bal nog uit zou laten nemen maar verder dan dat kwam de aanval van DSO niet meer, einde van een geweldige en enerverende wedstrijd, prima korfbalreclame. Scores: Martin vd Ree 1x, Sander Bijl, Kevin Goosens & Anne Grootenboer 2x, Conny van Yperen & Robin vd Hil 3x. Eindstand: 13-13.